Kungahuset i en demokrati


Diskussion om makt och inflytande i Sverige
- Vem bestämmer egentligen i Sverige och under vilka lagar lyder vi? Denna tre-stegslektion ska förhoppningsvis få igång en diskussion i det svenska språket som engagerar och känns meningsfull för elever med svenska som andra språk.

Lektion 1
Presentera fakta om kungahuset enligt traditionell katedermodell, med OH och hårdfakta. Diskutera kungafamiljen utifrån elevernas förkunskaper och föreställningar. Vänta med frågor kring demokrati, monarki och makt tills nästa lektion.

Lektion 2
Dela in klassen i tre eller fyra grupper. Låt dem diskutera med varandra och hjälp till genom att ställa öppna frågor om hur, var, när, varifrån och vem etc. – var bor kungafamiljen, när förlorade monarkin sitt inflytande i politiken, varifrån kommer familjen Bernadotte och vem ärver kronan efter Carl XVI Gustav. Ställ frågor om makt och inflytande – hur mycket har kungen och de andra i kungahuset att säga till om?

Lektion 3
Vem bestämmer i Sverige? Diskutera demokrati (folkstyre) kontra diktatur, monarki och republik. Avsluta med en skrivövning om kungafamiljen samt skriv och diskutera även Sveriges Grundlagar:
Regeringsformen
Successionsordningen
Tryckfrihetsförordningen
Yttrandefrihetsgrundlagen

Inga kommentarer: